Workshop på Børnekulturhuset

I uge 46 var bydetektiverne på Workshop i Børnekulturhuset på Brobjergskolen. De forskellige materialer lå klar, til børnene kom, og deres digitale fotos var blevet printet ud og hængt op på en snor med tøjklemmer, så der så festligt ud. Børnene skulle nu dels vælge et foto fra et af de fem byrum og bruge det som inspiration til deres modelbyggeri dels lave en skitse på et A3 papir over deres modelbyggeri.

Bydetektiverne savede i træ, borede skruer i og hamrede søm i, byggede med sukkerknalder, blomsterpinde, pap, ispinde, pulp og meget mere. Der blev også limet og klæbet, så det var en fryd.

Der blev bygget rigtig mange fine ting i workshoppen: en børneoase, hvor man kun kan købe slik, is og hotdogs, et flip up kors med rutschebane og andre aktiviteter, en bænk med læskur, som skal benyttes foran kirken, Noahs ark med placering foran kirken, en hængekøje med placering foran kirken og meget, meget mere.

I uge 47 arbejdede bydetektiverne videre med modelbyggerierne i deres klasser, således at de kan blive helt færdige til den store fernisering i rådhushallen den 7. dec kl. 12.00.

I de efterfølgende uger blev der igen arbejdet i klasserne, men denne gang med at planlægge genvandringer for en af de andre klasser i deres eget område. Dagen begyndte hyggeligt med stearinlys og kager – “gode råd”, som Karen Marie havde bagt. Der blev talt om, hvordan man er en god vært for sine gæster, og Bydetektiverne kom med mange gode bud. Man skal f.eks. være venlig mod sine gæster, og man kan evt. byde på en forfriskning eller lave en lille overraskelse, så gæsterne føler sig velkomne. Efterfølgende blev klassen delt i to, og Bydetektiverne var sammen to og to. Hvert makkerpar planlagde et stop i deres område, hvor de ville fortælle om et sted. Alle stoppene blev ført ind på to kort, og der blev tegnet to ruter ind.

I uge 48 gik det løs med genvandringerne. Om tirsdagen var 4.b fra Elise Smiths Skole i Hjortshøj, hvor de blev guidet rundt af 4.a fra Virupskolen. Alle synes det var super spændende. Ikke mindst fordi de blev fulgt af et filmhold, som havde fået til opgave at lave en lille film om Bydetektiverne og projektet til dokumentation. Om onsdagen var det 4.x fra Sødalskolens tur til at blive guidet rundt i Øgadekvarteret af 4.b fra Elise Smiths Skole. Værterne i både Hjortshøj og Øgaderne havde sørget for en lille overraskelse til deres gæster. I Hjortshøj var vi bl.a. forbi den gamle gård Vestergaard fra 1710 og den gamle gård Østergård, stationen og kirken samt den gamle og nye brugs. Ejeren af Vestergaard kom ud og fortalte historier fra Hjortshøj, og svarede på spørgsmål. Bydetektiverne blev endda inviteret indenfor og se billeder af gården. I Øgaderne fortalte Bydetektiverne bl.a. om Brandstationen, Galgebakken, Kirken og Murermester Rasmussens hus. Efterfølgende var det sjovt at høre, hvilke oplevelser Bydetektiverne havde haft som gæster i et andet område. Om besøget i Hjortshøj sagde en af bydetektiverne fra midtbyen at: “Det var som at være på landet, men alligevel var det en by. Det var midtimellem land og by” Og: “Der var kun tre butikker”!

Med de forskellige former for byvandringer og registreringer med både notesbøger og digitalkameraer er det lykkedes at vise nogle nye tilgange til forskellige områder i Århus kommune, tilgangsvinkler som også kan bruges andre steder i landet. Med denne metode kan børn generelt opnå større kendskab til de tre områder, som behandles i projektet: forstadsområdet, midtbyområdet og landsbyområdet.

Fredag i uge 49 var det 4.x fra Sødalskolens tur til at agere værter, da de fik besøg af 4.a fra Virupskolen.